A „melegen szórt” – nagynyomású két komponensű purhab szórógépek működése

A két komponensű purhab (zárt és nyitott cellás egyaránt) és poliurea alapanyagok szórásához magas nyomásra és magas hőmérsékletre van szükségünk. Ezeket a feltételeket a szórógép biztosítja számunkra. A két komponenst vagy A és B, vagy ISO és POLY oldalnak jelölik.

A magas hőmérséklet és a magas nyomás biztosítja a két komponens porlasztását, amely alapvető feltétele a két komponens keveredésének. A két feltétel bármelyikének nem elégséges megléte a porlasztás tökéletlenségéhez vezet, mely a komponensek keveredését gátolja, ezáltal a végső eredmény egyáltalán nem vagy csak részben valósul meg (nem lép reakcióba a két komponens vagy a reakció létre jön, de nem a megfelelő fizikai és kémiai tulajdonságokkal).

A szórógép fő részei a meghajtás, a nagynyomású (ISO és POLY) pumpák, a transzfer pumpák (ISO és POLY) a fűtőtömbök (ISO és POLY) elektronika, szállító tömlő, szórópisztoly, kompresszor. A szórógépeket működési elvük alapján három különböző típusra soroljuk: elektromos meghajtású gépek, hidraulikus meghajtású gépek és pneumatikus meghajtású gépek. A három géptípusban azonos a működési elv, mindössze a nagynyomású pumpák meghajtásának erőforrása változik. Az elektromos meghajtásnál egy mindkét tengelyvégét felhasználó villanymotor hajtja meg a nagynyomású pumpákat, a hidraulikus gépeknél egy olajszivattyú állítja elő a pumpák meghajtásához szükséges energiát, míg a pneumatikus gépeknél egy kompresszor szolgáltatja a nagynyomású pumpák meghajtásához szükséges sűrített levegőt. Nagy általánosságban elmondható, hogy a pneumatikus gépek kedvező beszerzési költsége csak abban az esetben érvényesül, ha üzemi feltételek mellett biztosított a nagy légszállítású kompresszor megléte. Ellenkező esetben a rendszer meghajtásához elégséges kompresszor beszerzési ára és szórógépen felüli elektromos teljesítmény igénye nagyon magas, ezért ezt a géptípust kisebb műhelyfeladatokra, illetve munkaterületre történő kitelepülésre nem használják. Létjogosultsága olyan cégeknél lehetséges, ahol már a korábbi technológiai igény miatt rendelkeznek egy magas műszaki tulajdonságokkal rendelkező kompresszorral és a berendezés az üzem területén fog feladatokat ellátni.

A berendezés beszerzése előtt meg kell határozni, hogy:
– a fent vázoltak szerint a meghajtás típusát
– műhely feladatokat lát majd el, vagy a munkaterületre ki kell majd szállítani
– 1 fázis (230 Volt) vagy 3 fázis (400 Volt) áll rendelkezésre
– csak purhab szórására, vagy poliurea szórására is használni fogjuk a gépet
– mekkora felületek szórását kell majd elvégezni

A fenti kérdések tisztázása azért fontos, mert a berendezések különböző felépítéssel, különböző kimeneti teljesítménnyel (kg/perc) és különböző elektromos teljesítménnyel (kW) készülnek.

Az elektromos és hidraulikus gépek közötti választás során figyelembe kell venni, hogy a hidraulikus gépek nehezebbek (a bennük lévő 45-75 liter hidraulika olaj miatt), ezáltal a szállításkor figyelni kell a szállítójármű terhelhetőségére. Az elektromos gépek több beállítási lehetőséget, viszont a hidraulikus gépek stabilabb működést biztosítanak, továbbá a hidraulikus gépek kiviteli teljesítménye általában magasabbak.

A felépítésük alapján lehetnek tartályos vagy transzfer pumpás megoldásúak. A tartályos gépeknél 2db, általában 25-40 literes tartály van a gépre szerelve, melyekben tároljuk az alapanyagokat. Ezekből a tartályokból a nagynyomású pumpák a gravitáció segítségével szívják magukra az alapanyagot. A transzfer pumpás gépeknél az alapanyaghordókban elhelyezett pneumatikus transzfer pumpák szállítják az alapanyagot a nagynyomású pumpák szívócsonkjára. A tartályos gépek műhelyfeladatokra, a transzfer pumpás gépek nagyobb felületek szórására ajánlottak. A tartályos gépek általában elektromos meghajtásúak.

Az elektromos teljesítménynél az 1fázisú gépek nem igényelnek különösen magas áramerősséget. 1×20 Amper áramerősség elegendő számukra, de az egyfázisú gépek alacsony kimeneti teljesítményt biztosítanak, továbbá alacsonyabb nyomást és üzemi hőmérsékletet állítanak elő, ezért leginkább kisebb felületek (családi házak) purhab szigetelésére és korlátozott méretű poliurea bevonatok szórására alkalmasak. A 3fázisú gépek esetében a fűtési teljesítmény és a meghajtás összességében határozzák meg az igényelt áramerősség mértékét. Általában 3×20 Amper megfelelő számukra. Ha a berendezést munkaterületre telepítjük, akkor érdemes egy megfelelő teljesítményű aggregátort beszerezni, így függetlenek lehetünk a munkaterületen rendelkezésre álló energiaforrástól.
Csak purhab vagy poliurea is? A kérdés megválaszolása azért fontos, mert elmondható, hogy minden poliurea szórására alkalmas berendezés képes purhab szórására, de nem minden purhab szóró gép képes poliurea szórására. Ennek oka, hogy a poliurea szórásához magasabb nyomásra és magasabb hőmérsékletre van szükség. A kérdés megválaszolásnál figyelembe kell venni, hogy a poliurea szórására képes berendezések részben magasabb költséggel és magasabb elektromos energia igénnyel rendelkeznek.

A munkafeladat ellátásnál a szórandó felületek méretét érdemes meghatározni, mert a berendezések nagyon változatos kimeneti teljesítménnyel (6-tól 24 kg/perc-ig) rendelkeznek. Minél nagyobb a kimeneti teljesítmény, vele párhuzamosan magasabb a berendezés bekerülési költsége, továbbá műszaki felépítéséből adódóan a súlya és energia igénye.

Close Menu
×

Kosár